Comodo SSL

Βιβλίο: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για να γράψεις ένα.

Βιβλίο: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για να γράψεις ένα.

Μην υποτιμάτε τη δέσμευση που θα χρειαστεί για να συνειδητοποιήσετε την ιστορία σας και να γράψετε ένα βιβλίο. Συνοψίστε το σχέδιό σας στα συστατικά του πυρήνα του, ώστε να το δείτε μέχρι το τέλος του.

Οποιοσδήποτε θέλει, θα πρέπει να ενθαρρύνεται να γράψει ένα βιβλίο, αλλά θα πρέπει να ξέρει τι ακολουθεί. Σε υψηλότερο επίπεδο, υπάρχουν ορισμένα απαραίτητα συστατικά με τα οποία θα πρέπει να ξεκινήσει το εγχείρημά σας, για να το δείτε μέχρι το τέλος του. Ένα βιβλίο που παραπαίει, είναι πιθανό να έχει συγγραφέα που παρουσιάζει ελλείψεις σε μία ή περισσότερες από αυτές τις περιοχές.

  • Κεντρική ιδέα

Κάθε βιβλίο χρειάζεται μια κεντρική ιδέα. Αυτή είναι η ιδέα στον πυρήνα του βιβλίου. Θα πρέπει να είναι ένα αρκετά μεγάλο και ενδιαφέρον θέμα, ώστε να εγγυηθεί χειρισμό μεγέθους βιβλίου. Επίσης σημαντικό, θα πρέπει να είναι αρκετά προσφιλές σ’εσάς, ώστε να μείνει αμείωτο το ενδιαφέρον σας ως το τέλος του σχεδίου σας. Από τη γενική ιδέα μέχρι την κάθε μια λέξη του βιβλίου σας, τα επίπεδα στην ιεραρχία του βιβλίου φωλιάζουν το ένα στο άλλο, όπως οι Ρωσικές κούκλες. Η κεντρική ιδέα είναι η μεγαλύτερη από τις κούκλες και η πρώτη που βλέπει ο αναγνώστης. Πρέπει να είναι όσο περισσότερο συναρπαστική γίνεται, ώστε να δελεάσει τον αναγνώστη να τη σηκώσει για να δει τι κρύβεται μέσα.

  • Υπόθεση

Κάθε βιβλίο χρειάζεται μια υπόθεση: είναι το συγκεκριμένο περιστατικό της κεντρικής σας ιδέας. Η υπόθεση είναι η επόμενη μικρότερη Ρώσικη κούκλα. Μπορεί να θέλετε να γράψετε ένα βιβλίο για κάποιον σούπερ-ήρωα. Αυτή είναι η κεντρική σας ιδέα. Ο συγκεκριμένος σούπερ-ήρωας που θα διαλέξετε και η συγκεκριμένη περιπέτεια είναι η υπόθεση. Ο κλασσικός τρόπος για να σκεφτείτε κεντρική ιδέα και υπόθεση είναι να φανταστείτε μια σειρά, π.χ. τον Σέρλοκ Χολμς. Αστυνομική ιστορία είναι η κεντρική ιδέα. Κάθε περιστατικό που επιλύεται είναι η υπόθεση.

  • Προσοχή στις λεπτομέρειες

Έχετε μια καταπληκτική κεντρική ιδέα και μια εξαιρετική υπόθεση, αλλά μένει να συμπληρωθούν πάρα πολλές λεπτομέρειες μέχρι να ολοκληρωθεί ένα βιβλίο. Αυτές είναι οι υπόλοιπες από τις Ρώσικες κούκλες. Τα καλύτερα και πιο ακριβά σετ περιέχουν πολυάριθμες κούκλες, μέχρι την πιο μικρή στο κέντρο. Για να χτίσετε ένα τόσο καλά δομημένο σετ, χρειάζεται πολλή δουλειά, συμπεριλαμβανομένου το να ξαναγραφτούν όλες οι λέξεις ώστε να συνειδητοποιήσετε την υπόθεσή σας. Ξεκινήστε με ένα υπέροχο περίγραμμα (η Τρίτη μεγαλύτερη κούκλα), η ιεραρχία του βιβλίου σας θα κατέβει τελικά μέσα από τα κεφάλαια, σκηνές, παραγράφους στην επιλογή συγκεκριμένων λέξεων για κάθε πρόταση – την πιο μικρή σας κούκλα. Αυτή η δομή ζωντανεύει τους χαρακτήρες, προϊστορία, σκηνογραφία και πλοκή, όλα αυτά που θα πρέπει να προέχουν. Έτσι και γίνει αυτό, έχετε ένα βιβλίο.

  • Χρόνος

Τα τρία πρώτα  συστατικά που αναφέραμε είναι σχετικά με τη σύλληψη στη θεωρία. Μπορείτε να κάνετε στο μυαλό σας τα δύο πρώτα, κεντρική ιδέα και υπόθεση, και οι περισσότεροι άνθρωποι αυτό κάνουν. Έτσι και φτάσετε στο τρίτο, όλοι, εκτός των πολύ προικισμένων, χρειάζεται να στραφούν στο γραπτό κείμενο. Αυτό παίρνει χρόνο. Χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ χρόνο για συμπληρώσετε 200 σελίδες ή 50.000+ λέξεις, με καθηλωτικό περιεχόμενο.

Ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη και ασυμπίεστη όψη από το εγχείρημα “βιβλίο”. Δεν μπορείτε να στριφογυρνάτε χρειαζούμενοι χρόνο για να το τελειώσετε. Και από πού να προέρχεται; Πρέπει να τον φτιάξετε αν θέλετε να πετύχετε.

Φανταστείτε ότι το βιβλίο είναι ένας πίνακας. Κάποιοι θα ξεκινήσουν με ένα ακατέργαστο περίγραμμα σκίτσου. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Μετά μπορεί να θέλετε να το γεμίσετε με ένα μεγάλο εύρος μορφών και χρωμάτων. Αυτή είναι η υπόθεση. Μετά θα χρειαστεί να συμπληρώσετε όλες τις λεπτομέρειες, μέχρι να γυαλιστεί ο πίνακας και να είναι έτοιμος να βγει σε κοινή θέα. Αναλόγως το μέγεθος και την περιπλοκή του πίνακα, αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει πολύ χρόνο.

Μην υποτιμάτε τη δέσμευση που θα χρειαστεί για να συνειδητοποιήσετε την ιστορία σας. Μπορεί να χρειαστεί να μάθετε καινούριο λογισμικό, να εκτυπώσετε πολυάριθμα σκαριφήματα σε διαδραστική μορφή και φυσικός χρόνος για να πάρουν οι λέξεις σας ψηφιακή μορφή. Πολλοί διάσημοι συγγραφείς, όπως ο James Patterson, γράφουν μόνο σε χαρτί. Σχεδιαγράμματα σε χαρτί μπορούν να δακτυλογραφηθούν και ευτυχώς τώρα είναι δυνατόν να κερδίσεις χρόνο χρησιμοποιώντας τη φωνή σε λογισμικό κειμένου και ειδική ηχογράφηση.

  • Σφενδόνα/καταπέλτης

Κάθε βιβλίο που τελειώνετε είναι ένα μεγάλο προσωπικό επίτευγμα, αλλά  αν στόχος σας είναι η δημοσίευση, το επόμενο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να το βγάλετε προς τα έξω. Ένα βιβλίο που μαραζώνει στο κομοδίνο σας δεν θα είναι χρήσιμο παρά μόνο σ’εσάς. Χρειάζεστε ενός είδους σφενδόνα για να πετάξει από το γραφείο σας στον έξω κόσμο, όπου μπορεί να ειδωθεί και να διαβαστεί  ανεξάρτητα από εσάς. Αυτή η σφενδόνα/καταπέλτης, γνωστή ως εκδότης, μπορεί να είναι παραδοσιακού τύπου ή μπορείτε να είστε εσείς. Η αυτοέκδοση είναι ένα αυξανόμενο βιώσιμο μονοπάτι και υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτάσετε στην επιτυχία σαν ένας “Φτιάξτο Μόνος Σου” συγγραφέας. Όποιο δρόμο κι αν διαλέξετε, πρέπει να τον αγκαλιάσετε, για να φτάσετε στην τελική γραμμή τερματισμού.

  • Αυτοπεποίθηση

Ένα τελευταίο στοιχείο απαραίτητο στη δημιουργία οποιουδήποτε βιβλίου για εκτύπωση είναι η αποφασιστικότητα. Χωρίς αυτήν μπορεί να διστάσετε σε οποιοδήποτε βήμα στο δρόμο. Ο δρόμος προς ένα δημοσιευμένο βιβλίο είναι πιθανώς πολύ-χρονος και καθώς θέλετε να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα που θα σταματάτε και θα τα μυρίζετε, θα έχει επίσης και αγκάθια. Θα χρειαστείτε επαρκή δόση αυτοπεποίθησης για να φτάσετε από την αρχή στο τέλος. Το να τερματίσετε σημαίνει ότι έχετε πνευματικό σθένος ώστε να μην τα παρατήσετε εξ αιτίας οποιασδήποτε εσωτερικής ή εξωτερικής πίεσης, μέχρι να φτάσετε στο τέλος.

Ξεκίνησε λοιπόν σήμερα την συγγραφή του νέου σου αριστουργήματος!

 

2 Comments

  • Γιώργος Βαϊκούσης Posted 29 Μαρτίου 2019 23:22

    Ετοιμάζω την επανέκδοση ενός βιβλίου μου (επιστημονική φαντασία σε συνδυασμό με αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία) και θα ήθελα να μάθω περισσότερα για εσάς για πιθανή συνεργασία μας. Γιώργος Βαϊκούσης

Add Comment

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο