Comodo SSL

BLOG

  • ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Συγγραφή: Για να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο, πρέπει πρώτα να το ξεκινήσετε

Η ζωή είναι μικρή.
Η ζωή είναι πολυάσχολη.
Πως είναι δυνατόν να προσθέσετε στο πιεσμένο σας πρόγραμμα, το να συγγράψετε το βιβλίο που έχετε στο μυαλό σας;
Αυτό αρχίζει με μια δέσμευση.

Για να τελειώσετε τη συγγραφή του, πρέπει να την ξεκινήσετε.

Οι σημερινοί γονείς είναι υπερστρεσσαρισμένοι, τα στελέχη εταιρειών είναι εξουθενωμένα από τη δουλειά και τα παιδιά  είναι υπερφορτωμένα από τα προγράμματα. Με ένα καθημερινό ημερολόγιο γεμάτο από “πρέπει” και “θα έπρεπε”, δεν είναι απορίας άξιο γιατί οι άνθρωποι περνούν τη ζωή τους χάνοντας το αληθινό τους κάλεσμα και χωρίς ποτέ να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν να κάνουν.

Τι σας κρατάει από το να κάνετε αυτό που θέλετε  στη ζωή; Είναι εύκολο να κολλήσετε στα καθήκοντα της καθημερινότητας και να αναρωτιέστε: αυτό υπάρχει μόνο;

Πριν από χρόνια, όταν πήγαμε δυο βδομάδες με την σύντροφό μου ένα ταξίδι στο Πήλιο, κάτι άλλαξε για μένα. Δεν μπορώ να καταλάβω αν ήταν ο χρόνος που απλώθηκε, άλλαξε ή σταμάτησε εντελώς, αλλά ξέρω ότι η μια μέρα γλύστρισε στην επόμενη και η πίεση της στιγμής διαλύθηκε εντελώς.

Το μόνο που έκανα ήταν να τρώω, να πίνω και απλά να υπάρχω. Ύστερα από δυο βδομάδες αιώρησης από μέρα σε μέρα, ένιωσα να αλλάζω ουσιαστικά. Μου άρεσε να βρίσκω τους ανοιχτούς ορίζοντες μέσα μου και ένιωσα την πίεση του χρόνου μόνο όταν το ταξίδι έφτανε στο τέλος του. Αγχωνόμουν όταν κοιτούσα μπροστά σε ένα ημερολόγιο γεμάτο από “θα έπρεπε”…Φοβόμουν να γυρίσω πίσω στο ρολόι που καθόριζε τη ζωή μου.

Ξαφνικά, κάπου στη διαδρομή, πήρα μια απόφαση. Είπα στη φίλη μου:
Δεν θέλω πια να κάνω πράγματα που δεν θέλω να κάνω.
Με κοίταξε με απορημένη έκφραση στο πρόσωπό της: Έ, τότε, μην τα κάνεις.

Για να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο, πρέπει πρώτα να το ξεκινήσετεΝα μην τα κάνω;
Μπορεί να είναι τόσο απλό;
Να σκεφθώ ποια πράγματα δεν θέλω να κάνω και απλά να σταματήσω να τα κάνω;

Δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να ετοιμάσω μια λίστα με τα πράγματα που δεν ήθελα να κάνω πια. Η λίστα δεν ήταν τόσο μεγάλη, αλλά όταν την έβαλα σε σειρά με τις καθημερινές μου δραστηριότητες, είδα ότι τα “πράγματα που δεν θέλω να κάνω” κυριαρχούσαν στο ημερολόγιό μου και κατ’ επέκταση στη ζωή μου. Περνούσα, στ’αλήθεια, τον περισσότερο χρόνο μου κάνοντας πράγματα που δεν μου άρεσαν;;;

Λοιπόν, δεν εννοώ ότι αποφεύγω ευθύνες ή πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν. Αναφέρομαι σε αυτά τα “θα έπρεπε” που έχουμε στη λίστα μας επειδή απλά τα κάνουμε συνεχώς ή επειδή άλλα άτομα μας είπαν ότι θα έπρεπε.

Τι έχει να κάνει το ταξίδι μου στο Πήλιο με τη συγγραφή ενός βιβλίου;
Η ζωή είναι μικρή. Έχετε μια καλή ιδέα στο μυαλό σας για να γίνει βιβλίο, αλλά ίσως σκέφθεσθε: Δεν είμαι συγγραφέας, δεν μπορώ να το κάνω αυτό.
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ίσως να μην είστε ακόμη επαγγελματίας συγγραφέας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γίνετε συγγραφέας. Μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε θέλετε, αρκεί να το αποφασίσετε και να έχετε και την κατάλληλη βοήθεια όταν χρειάζεται.

Βρείτε χρόνο να γράψετε

Πόσες φορές την εβδομάδα λέτε: Δεν έχω χρόνο γι’αυτό;
Ίσως φαίνεται αδύνατο να βρείτε χρόνο για οτιδήποτε εκτός του κανονικού σας προγράμματος, ιδίως για κάτι καινούριο, όπως το νέο βιβλίο σας.

Για να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο, πρέπει πρώτα να το ξεκινήσετε

Πολλοί από τους ανθρώπους που επικοινωνούν μαζί μου θέλουν να μάθουν πως θα γράψουν ένα βιβλίο βήμα-βήμα, αλλά οι ζωές τους είναι γεμάτες από πράγματα που θέλουν να κάνουν, πράγματα που χρειάζεται να κάνουν και πολλά πράγματα που πραγματικά δεν θέλουν να κάνουν, αλλά πρέπει. Υπάρχει πάντα αυτός ο αγώνας δρόμου ενάντια στο ρολόι, που τους αφήνει διάσπαρτους σαν ένα σκιάχτρο που έχει σκορπιστεί το γέμισμά του. Στο τέλος της μέρας, δεν έχει μείνει και τίποτα.

Αν αυτό σας αντιπροσωπεύει, το καταλαβαίνω. Αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι αν κάτι είναι σημαντικό για εσάς, όσο πολυάσχολοι κι αν είστε, θα βρείτε χρόνο για να το κάνετε.
Εκεί έξω υπάρχουν αναγνώστες που ψάχνουν αυτό που είναι παγιδευμένο μέσα σας, αλλά ίσως να μην είστε σίγουροι ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή να κάνετε το εφαλτήριο και να γράψετε το βιβλίο σας. Αλλά, ας το παραδεχτούμε, ποτέ δεν θα είστε λιγότερο απασχολημένοι από ό,τι είστε τώρα!

Δεν έχει σημασία αν το καινούριο σας πάθος είναι μια καινούρια επιχειρηματική δραστηριότητα που θα αποφέρει χρόνο και χρήμα, μια ανάμνηση σχετικά με το πως δεν θα υποφέρουμε και θα υπερνικήσουμε τον πόνο, ή πως θα συνδεθούμε σε επίπεδο ψυχής με το σκύλο μας. Αν έχετε μια παθιασμένη λύση, υπάρχει κάποιος εκεί έξω που τη χρειάζεται!
Αν περιμένετε μέχρι να γίνει η ζωή σας χωρίς γεγονότα, τότε, πιθανώς, το βιβλίο σας δεν θα γραφτεί ποτέ.

Πάρτε το χρόνο σας ώστε να το κάνετε σωστά

Όταν ήμουν πέντε χρονών, ήθελα να γίνω έξι, ώστε να πηγαίνω σχολείο σαν τα μεγάλα παιδιά. Μετά, όταν έγινα έξι, ήθελα να γίνω επτά, για να μην είμαι, πλέον, από τα πρωτάκια. Ήθελα να βιαστώ, να βιαστώ, να επισπεύσω τα πράγματα και αυτό το μοτίβο συνεχίστηκε για πολύ στη ζωή μου. Πάντα έτρεχα προς το επόμενο πράγμα, το επόμενο ορόσημο, το επόμενο σημείο της διαδρομής στη ζωή.

Για να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο, πρέπει πρώτα να το ξεκινήσετε (2)

Το να γράψεις και να εκδώσεις ένα υψηλών προδιαγραφών επαγγελματικό βιβλίο, χρειάζεται χρόνο. Κάποιοι “προπονητές” συγγραφέων προτείνουν ότι μπορείτε να γράψετε το βιβλίο σας σε 90 μέρες ή σε έναν μήνα ή ακόμη και σε ένα σαββατοκύριακο.
Αυτή δεν είναι η δική μου προσέγγιση. Πιστεύω ότι χρειάζεται αρκετή σκέψη και προσπάθεια ώστε να κατασκευαστεί ένα ποιοτικό προϊόν και αυτό απαιτεί χρόνο.

Πάντα εκπλήσσομαι όταν οι άνθρωποι γράφουν κάποιο βιβλίο. Γνωρίζω πόση προσπάθεια χρειάζεται. Οι συγγραφείς που συναντώ είναι πάντα πολύ περήφανοι για τη δουλειά τους. Συγχαίρω αυτούς τους ανθρώπους που βλέπουν το εγχείρημα από την αρχή ως το τέλος του και τους λέω ότι πέτυχαν κάτι που πολύ λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν να κάνουν. Φροντίζω να καταλάβουν πόσο πολύ έχω εντυπωσιαστεί από την αφοσίωσή τους στην προσπάθεια!

Αυτό, όμως, που δεν τους λέω, είναι το τι νομίζω για το βιβλίο τους. Μου έχουν δώσει πολλά περισσότερα μίζερα βιβλία από όσα θα μπορούσα να πάρω. Τα εξώφυλλα μοιάζουν σαν να έχουν ζωγραφιστεί από  κάποιο παιδί, η γραφή είναι με γραμματοσειρά 14 και το κείμενο είναι με διπλό διάστημα ώστε το βιβλίο να φαίνεται πιο μακρύ. Κάποιοι δεν έχουν ιδέα πώς να οργανώσουν το υλικό τους σε παραδοτέα περιεχόμενα που θα μπορούν να απορροφηθούν από τους αναγνώστες, και τα μηνύματα δεν είναι ούτε αιχμηρά ούτε καθαρά. Αυτό που σκόπευαν να παράγουν ήταν ένα βιβλίο που θα αύξανε την αξιοπιστία τους, αλλά αυτό που παράγουν, στην πραγματικότητα, κάνει το αντίθετο. Και δεν το ξέρουν καν. Το βιβλίο τους, δεν είναι βιβλίο…

Οι εκδόσεις είναι βιομηχανία και μάλιστα παλιά. Υπάρχουν συμβάσεις και συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Μπορώ να εντοπίσω ένα βιβλίο ερασιτέχνη στην άκρη ενός διαδρόμου και πάντα αισθάνομαι λύπη για τους συγγραφείς που δεν πήραν το χρόνο τους ώστε να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους λουσμένους σε επαγγελματική λάμψη. Δεν χρειάζεται να γίνεται έτσι.

Είτε γράψετε ένα μίζερο βιβλίο, είτε ένα σπουδαίο βιβλίο, πρόκειται να διαθέσετε πολύ χρόνο, ενέργεια και συναίσθημα κάνοντάς το. Μπορείτε όμως να το κάνετε σωστά και να παράξετε κάτι αντάξιο του ονόματός σας. Από την εμπειρία μου, χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για έναν αρχάριο συγγραφέα να γράψει ένα αξιοπρεπές βιβλίο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές και εργαλεία που θα βοηθήσουν τη δουλειά σας πιο αποτελεσματικά, αλλά δεν μπορείτε να περικόψετε τη διαδικασία.

Κάντε το σωστά από την πρώτη φορά

Σιχαίνομαι εντελώς να χάνω χρόνο και το μεγαλύτερο χάσιμο χρόνο για μένα είναι όταν χρειάζεται να ξανακάνω κάτι. Στ’ αλήθεια σιχαίνομαι να κάνω δυο φορές το ίδιο πράγμα.

Μου αρέσει να ακολουθώ ένα δοκιμασμένο στο χρόνο και σίγουρο μονοπάτι που θα με πάει από εκεί που είμαι τώρα, εκεί που θα ήθελα να πάω, καταναλώνοντας τη λιγότερη δυνατή ενέργεια ώστε να παραχθεί ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Για να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο, πρέπει πρώτα να το ξεκινήσετε

Σιγουρευτείτε ότι το μονοπάτι που είστε τώρα, θα σας πάει εκεί που θέλετε!
Αρχίζει με μια ιδέα.
Αυτό είναι. Απλά μια ιδέα.
Μετά, βδομάδα τη βδομάδα, βήμα-βήμα, σχεδιάζετε τα περιεχόμενα του βιβλίου σας και τα προσθέτετε στη συγγραφή, μέχρι που έχετε ένα προσχέδιο και ένα τελειωμένο χειρόγραφο.
Χρειάζεται χρόνο, αλλά όχι για…πάντα.

Αλλά δεν θέλετε ένα χειρόγραφο, θέλετε; Όχι βέβαια. Πρέπει να πάτε πέρα από τη συγγραφή και να έχετε ένα “καθαρό μονοπάτι”, ως προς το εξώφυλλο, την  έκδοση και την προώθηση του βιβλίου. Βεβαιωθείτε ότι σε αυτό το μονοπάτι βρίσκεστε, σ’ ένα μονοπάτι που θα σας πάει από την αρχική ιδέα, στο ολοκληρωμένο προϊόν.

Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: Δεν συνδράμω σε μια μέθοδο βιαστικής συγγραφής βιβλίου, επειδή πιστεύω ότι είναι χάσιμο χρόνου, ενέργειας και χρημάτων και τελικώς παράγει ένα κατώτερης ποιότητας προϊόν.
Αν κάνετε σωστά τα πράγματα, το βιβλίο σας  μπορεί να έχει αξία για πολλά χρόνια, οπότε, μην ακολουθείτε το πλήθος του φύρδην-μίγδην. Για ποιο λόγο να βιαστείτε; Αποδεχτείτε ότι θα σας πάρει έναν άλφα χρόνο να γράψετε το βιβλίο σας.

Είναι αινιγματικό για μερικούς, βαθύ για άλλους  και νομίζω ότι είναι μέρος της μαγείας που συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Όσο δουλεύετε πάνω στο βιβλίο σας, τόσο το βιβλίο σας δουλεύει και αυτό σε εσάς.

Αλλά, μόνο αν δεχθείτε τη δέσμευση να το ξεκινήσετε!!!

2 Comments

  • Ιωσηφίδου Μαλβίνα Posted 20 Απριλίου 2019 16:04

    Ας πούμε ότι τέλειωσα το βιβλίο
    Που σε βρίσκουμε?

    • Δήμος Βελέντζας Posted 20 Απριλίου 2019 20:05

      Στα τηλέφωνά μου στο φούτερ ή στην “επικοινωνία”. Αθήνα βρίσκομαι, αν αυτό εννοείτε.

Add Comment

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο